![]() |
|||||||||||||
De spijsverteringsorganen vervullen een essentiële rol bij de instandhouding van het leven : zij hebben het VERWERKEN van de voedingsmiddelen tot doel, m.a.w. hun omzetting tot stoffen die ons lichaam in haar biochemie kan opnemen. Hierbij onderscheidt men twee fasen : enerzijds de ontbinding van de voedingsmiddelen tot enkelvoudige elementen die samen met andere substanties meewerken aan de opbouw van de levensnoodzakelijke stoffen : de suikers of gluciden, de proteïnen of eiwitten en de vetten of lipiden; anderzijds de afbraak - met het oog op de uitscheiding - van die stoffen die voor ons lichaam nutteloos of toxisch geworden zijn. Men maakt een onderscheid tussen de verteringsfunctie als dusdanig en het verwerkingsproces . De voedingsmiddelen gaan door het verteringskanaal en worden door mechanische en chemische processen ontbonden. We weten dat : - het voortglijden van het voedsel door de verschillende delen van het spijsverteringskanaal plaatsvindt dankzij een mengbeweging in de maag en een contractiebeweging in de darmen; - de maag in een zuur midden werkt; - de gal de vetstoffen emulgeert; - de alvleesklier enzymen afscheidt die tot doel hebben de grote moleculen om te zetten tot kleinere die in de dunne darm opgenomen kunnen worden. Onder inwendige verwerking verstaan we alles wat met het intern metabolisme te maken heeft. De verscheidenheid aan biochemische omzettingen die tijdens de spijsvertering plaatsvinden, laat ons toe de lever en de bijhorende klieren te beschouwen als een " fantastische scheikundige fabriek " waarvoor wij zorg dienen te dragen. Naast de bewering dat tabak de vijand van de luchtwegen is, kunnen we stellen dat alcohol deze van de lever is. DE VOEDING EN HAAR REGELS Vermits het spijsverteringsstelsel hoofdzakelijk op de verwerking van voedingsmiddelen is toegespitst, zijn haar verdedigingsmechanismen weinig ontwikkeld. Bijgevolg begrijpt iedereen waarom we zoveel aandacht moeten schenken aan het bewaren van de voedingsmiddelen en waarom op iedere verpakking de vermelding "ten minste houdbaar tot..." voorkomt. Elkeen weet dat fruit moet gewassen worden vooraleer het op te eten en dat hij moet letten op de kwaliteit van de voedingswaren; voedselintoxicaties kunnen immers onaangename gevolgen hebben. Eerste regel : Besteed aandacht aan de versheid en aan de bewaring van de voedingsstoffen . Door deze regel te overtreden, loopt men het gevaar niet alleen het broze evenwicht van het verteringskanaal te verstoren, maar ook de darmslijmvliezen ernstig te beschadigen. Een ander belangrijk punt is dat van de voedingsadditieven. Naast het gebruik van pesticiden en chemische meststoffen, die enkel vermeden kunnen worden door uitsluitend erkende biologische voedingswaren te kopen, hebben we ook te kampen met voedingsadditieven. Zij hebben als enig doel de bewaring van de producten te verzekeren, vaak ten koste van de voedingswaarde. Eén van deze additieven (E.D.T.A.), dat het oxideren van de voedingsstoffen moet tegengaan, veroorzaakt tegelijkertijd een binding van de kleine hoeveelheid mineralen die nog overblijft na de intensieve teelten, waardoor deze oligo-elementen niet meer kunnen opgenomen worden door het lichaam. De aankoop van producten waarin deze additieven zitten, kan eenvoudig vermeden worden door aandachtig de etiketten op de voedingsmiddelen te lezen en enkel die producten te kopen waar ze niet in aanwezig zijn. Bovendien is het aan te bevelen producten zoals mayonnaise en allerhande sausjes (b.v. vinaigrettes), die vaak gemakkelijkheidshalve bereid gekocht worden, zelf te maken. Tweede regel : Kies een kwalitatief hoogstaande voeding die op een gezonde manier bereid werd . Denk aan de basisprincipes voor een gezonde voeding: gebruik enkel kwalitatief hoogstaande producten en geef de voorkeur aan seizoenproducten; dit zal borg staan voor een gezonde en evenwichtige voeding. Het bewijs hiervoor zien we in de ontwikkeling van de dieetindustrie. De tijdschriften staan er vol van en de medische werkgroepen werken hand in hand met de specialisten. Tenslotte mogen we het belang van het maaltijdsritueel niet uit het oog verliezen. Derde regel : Beschouw de maaltijd als het moment bij uitstek om samen te zijn. Het is dan ook onontbeerlijk hier genoeg tijd voor uit te trekken . Voldoende lang kauwen is geen luxe. Onze maag zal immers des te beter haar taak vervullen als de spijzen goed verbrijzeld en met mond-enzymen doordrongen zijn. Voldoende tijd nemen is eveneens belangrijk omdat ontspannen eten de spijsvertering ten goede komt. In onze maatschappij waarin we door media, stress en snelheid overrompeld worden, wordt eten vaak gereduceerd tot een verplichting, terwijl het na de ademhaling het belangrijkste uitwisselingsproces vormt van het lichaam met de buitenwereld . Heel de ontwikkeling van de mens is afhankelijk van zijn voeding: hij kan er dan ook beter een verzekering op de toekomst van maken dan een hypotheek. |